SomaFirmaRehberi.com

Soma Hakkında

Yüzölçümü : 826 Km2
Şehir Merkezi nüfus :  60.674
Köyler nüfusu :  28.364
Toplam nüfus :  89.038
Rakım :  175 m.
Km2’ye düşen nüfus : 93
Nüfus artış hızı :  %4.915
Köy sayısı :  53
Belediye Sayısı : 1

Ege Bölgesi’nin kuzeyinde bulunan Soma ilçesini dogusunda Kırkagaç, batisinda Bergama, kuzeyinde Savastepe (Balikesir) ve Ivrindi ilçeleri ile güneyinde Palamut Bucagi bulunmaktadir. 27.36 dogu boylami ve 39.11 kuzey enlemleri arasin da bulunan ilçenin rakimi ortalama 175 m ve yüzölçümü ise yaklasik 826 km2’dir.

Soma’da bulunan arazinin yaridan fazlasi dagliktir.Ilçe güneyi sik ve dik tepeler ve yüksek daglarla kaplidir. Dogusunda yüksek daglar, birkaç yayla ve kimi dag üstlerinde zamanla olusan yerlesim alani olmaya uygun sirtlar vardir. Batida ise Bakirçay bulunmaktadir.Bakirçay’in besledigi akarsular ve bu akarsularin kollarinin etkisi ile araziler bölünmüs, vadiler olusmus birkaç noktada düzlükler meydana gelmistir. Ilçe güneyden, dogudan, kuzeyden, kuzey dogudan daglarla çevrilmistir.

Bilindigi gibi Manisa’nin kuzey dogusunda Saphane (2121m) Dagindan baslayip Demirci ilçesi kuzeyinden batiya dogru devam eden sira daglar Demirci sira daglarini meydana getirir.

 

TARİHÇE

Soma adiyla ilgili kesin bir bilgiye sahip olmamakla birlikte, bir söylenceye göre “Sumak” adi yerlesim birimde yasayan halk güçlü bir deprem sonrasi bölgeye yerlesmis ve buraya Soma adini vermistir. Türk Dil Kurumu Sözlügünde Soma sözcülügünün açiklamasi : ilk damitilan ve içinde anason bulunmayan raki biçimindedir. Eski Yunanca’da soma kelimesi: Gövde, cisim,madde, beden,cüsse,vücut hücrelerinin tamami,cemaat,cemiyet,takim ve ekip insan vücudu gibi bir çok anlama gelmektedir.

Bir çok uygarligin Soma ve yakinlarinda biraktiklari izlerden anlasilacagi gibi bölgede Hititler, Akalar, Lidyalilar, Iranlilar, Makedonyalilar, Bergama Kralligi, Romalilar, Bizanslilar, Selçuklular, Karasiogullari ve Osmanlilar hüküm sürmüstür.1336 yilinda Soma Sancak merkezi ilan edildi.Ankara savasi sonrasinda Beylikler türemeye basladi. Hizir Sah Manisa’ya gelip Saruhan Beyligini kurdu.1402 yilinda Soma’nin da dahil oldugu bölge Timurlenk tarafindan isgal edilmistir.

12 Haziran 1919’da Yunanlilar Bergama’yi isgal etti.Bergama ve çevresinde toplanan birliklerimiz Yunan Kuvvetlerinin geri çekilmesini sagladi. Çinge cephesi düsman güçlerini yipratti ve zaman kaybettirdi. 2 yil 2 ay 19 gün süren isgal 13 Eylül 1922 Cumartesi günü Somalilar için kurtulus günü oldu.

Bu zafer Özgürlüklerine tutsak olan, Kurtulus savasina ve kahraman önderine inanmis, Kuvva-i Milliyeci ruhu tasiyan Somalilarin zaferidir.

 

Exit mobile version